IT Sikkerhed – 7 gode råd

1. Få overblik over vigtige data og systemer

Alle virksomheder er i besiddelse af systemer og data, der er centrale for den daglige drift,  som netop derfor kan udnyttes af IT-kriminelle. Ved at få et overblik over de mest kritiske data og systemer i virksomheden, bliver I mere opmærksomme på, hvor det er særligt vigtigt at sikre sig mod angreb. Skab jer er overblik over hvilken software der er installeret på pc’er, laptop og telefoner. Jo mindre software i har installeret jo færre muligheder er der for sikkerhedshuller.

2. Opdater programmer løbende

IT-kriminelle opdager hele tiden nye huller i computerprogrammer. Disse huller kan anvendes til at angribe jeres virksomhed. Hvis jeres virksomhed indfører gode rutiner for opdateringer, kan I fjerne eller minimere kendte sårbarheder i de programmer i anvender. Dette sikrer dog ikke imod eventuelle sikkerhedshuller, som skyldes fejlagtig opsætning, dårlige passwords eller lignende.

3. Køb antivirus og firewall

Et antivirusprogram og en firewall er to vigtige sikkerhedsforanstaltninger, som alle virksomheder som minimum bør investere i. De kan i nogen tilfælde købes samlet i en IT-sikkerhedspakke og kan være med til at beskytte virksomhedens systemer og data mod angreb fra IT-kriminelle. 

4. Tag Backup af data

Hvis jeres virksomhed skulle være så uheldige at få taget jeres data som gidsel overfor IT-kriminelle, er det vigtigt med en god backup løsning.

Få jævnligt gennemgået de data i får taget backup af. Er der backup af jeres økonomisystem, Office 365, Dropbox, filserver mv. ? Det bedste forsvar hvis skaden er sket, er en god backup.

Office 365 backup biligt

5. Lær at spotte mistænkelige mails

Mange IT-kriminelle forsøger at lokke IT brugere til at klikke på et link i en e-mail. Det er derfor vigtigt at være yderst kritisk overfor mails man ikke normalt modtager.

En god regel kan være, hvis du er i tvivl om du skal klikke på linket, så spørg din kollega. Hvis i begge er i tvivl, så kontakt jeres IT-konsulent.

6. Lav stærke adgangskoder og brug 2 faktor godkendelse

Adgangskoder (passwords) er i høj kurs hos IT-kriminelle, da det kan give dem adgang til virksomheders systemer. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere bruger stærke adgangskoder. Brug aldrig den samme adgangskode flere steder.

Brug gerne et ekstern program til at huske og/eller genere dine adgangskoder f.esk (Bitwarden). Benyt dig hvor du kan af 2 faktor godkendelse. Det vil sige at når du logger ind på f.esk din Microsoft konto skal du også godkende med din telefon.

Password adgangskode

7. Stil sikkerhedskrav til IT-leverandøren

For at sikre, at jeres virksomhed bedst muligt, kan det være en god ide at stille sikkerhedskrav til jeres IT-leverandør. Det kan være ting som:

  • Hvordan bliver vores backup opbevaret?
  • Hvordan virker antivirus programmet levereret af leverandøren?
  • Hvordan opbevares dokumentationen?
  • Hvordan opbevares passwords omhanlende jeres virksomhed?
  • Benyt ikke for mange IT leverandører så mister i overblikket.
  • Benyt en leverandør som interesserer sig for din virksomhed.

Måske er du interreseret i

adblock backup bios bitwarden blinkende skærm boot chrome Deling displaylink dropbox E-mail end of life esxi File Sharing fysisk indbakke Ghostery gmail google hjælp iphone lenovo Lovgivning Mac Opsætning Mail Opsætning maxbackup Nas-box office 365 Office365 Outlook password passwordmanager Phishing powershell reboot Rofus Router Opsætning sikkerhed sort skærm Standard Browser support synology Teams Uniconta vmware Værktøj

Bouet Møllevej 5, 9400 Nørresundby ca@uni-it.dk +45 82 82 94 94